Câți români am pierdut în anul pandemiei: cifrele sunt îngrijorătoare

de: Mădălina Bahrim
01 12. 2021

Evoluția demografică a României arată cum nu se poate mai rău. Din datele oficiale, obținute de la Institutul Național de Statistică (INS), reiese faptul că țara noastră a pierdut mulți conaționali în anul 2020, primul an al pandemiei de coronavirus.

Concret, la începutul acestui an, țara noastră avea o populație rezidentă de aproximativ 19,2 milioane locuitori. În anul precedent am pierdut nu mai puțin de 143 mii locuitori.

120 mii locuitori au dispărut pe cale naturală, ne arată datele statistice oficiale, dar avem și o migrație, care se ridică la doar 23 mii persoane.

Ce se întâmplă, de fapt, cu populația țării noastre

Migrația este una foarte redusă, în comparație cu alte perioade din trecut, dintr-un motiv foarte simplu. România, ca și alte state europene și de pe întreg Globul, a aplicat măsuri de restricție asupra călătoriilor interne și internaționale.

În acest context dificil al pandemiei, numărul oamenilor care s-au încumetat să plece în străinătate a fost semnificativ mai redus decât cu alte ocazii, arată statisticienii.

Datele Institutului Național de Statistică asupra mișcării naturale a populației în lunile ianuarie-septembrie din acest an indică un declin natural consistent mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut – 91 mii locuitori față de 66 mii.

Mai mult decât atât, în cele 3122 de localități în numai 244 a existat o creștere naturală a populației iar nivelul acestei creșteri a fost mai mic de 7 mii locuitori (tabelul 1). În 92 la sută dintre localitățile țării numărul decedaților l-a depășit pe cel al născuților, declinul natural ajungând la aproape 126 mii locuitori. Cifrele sunt catastrofale la o populație de 19 milioane locuitori.

Conform datelor analizate de contributors.ro, umărul decedaților a fost de 2 ori mai mare decât numărul născuților în 1240 localități, de 3 ori mai mare în 574, de 4 ori în 232, de 5 ori în 112, de 6 ori în 69 și de 7 ori și mai mult în 98 de localități.

„În toate județele țări și în Capitală populația a fost în regres natural cu valori cuprinse între mai puțin de 1000 de persoane în județele Ilfov, Covasna, Sălaj și Bistrița-Năsăud și peste 4000 mii persoane în Capitală și județele Prahova, Dolj, Bacău, Teleorman, Argeș, Hunedoara, Olt, Buzău și Neamț”, mai precizează sursa citată.